KALİTE Poka-Yoke (Mistake Proofing / Error Proofing) Nedir?

Birçok uygulayıcı Hata Koruma, Poka-Yoke ve Hata Koruma terimlerinin aynı olduğunu düşünüyor. Hangi başlığı seçerseniz seçin, üçünün de temel amacı kusura neden olan hataları önlemek, hata oluştuğunda operatöre bilgi vermek veya hatanın süreçte bir sonraki adıma geçmesini veya müşteriye ulaşmasını engellemektir. Pek çok açıdan aynı olsalar da terimlerin geçmişini ve daha derin anlamlarını araştırdığınızda aralarında ufak farklılıklar olduğunu keşfedersiniz.

Hata Düzeltme veya Poka-Yoke yöntemleri endüstri için yeni değildir. 1960'larda Bay Shigeo Shingo, Poka-Yoke terimini ilk kez insan hatalarını önlemek için tasarlanan endüstriyel süreçleri tanımlamak için kullandı. Shingo, kaçınılmaz insan hataları ile üretimdeki kusurlar fikri arasında bir ayrım yaptı. Shingo, “Hataların müşteriye ulaşmasına izin verildiğinde kusurlar ortaya çıkar” dedi. Yani operatörlerin üretim esnasında yaptığı hatalar, müşteri gözünde ürün hatası haline gelmektedir. Poka-Yoke'nin amacı, süreci, hataların gerçekleşmeden önce önlenebileceği veya anında tespit edilip düzeltilebileceği ve böylece hataların kaynağında ortadan kaldırılabileceği şekilde tasarlamaktır. Hata önlemenin ilk yaygın kullanımı Toyota Üretim Sisteminin (TPS) bir parçası olarak gerçekleşti. O zamandan beri metodoloji dünya çapında birçok sektöre yayıldı.

Daha önce de belirtildiği gibi; Hata Koruması veya Poka-Yoke'nin üç uygulama düzeyi vardır; Hata Koruması en yüksek seviyeye eşdeğerdir.

Poka-Yoke Neden Uygulanmalıdır?

Ürünlerimizde veya süreçlerimizde en yüksek kalite düzeyine ulaşmak ve maliyetleri düşürmek için hataları azaltmalı ve kusurları önlemeliyiz. Hatalar ve kusurlar, üretim süresinin boşa harcanması, yeniden işleme ve artan hurda nedeniyle birçok endüstride çok yüksek maliyetlere neden olur. Bir süreçteki hataların azaltılması veya ortadan kaldırılması, ya daha fazla tespit kontrolü ekleyerek (yani ek denetimler, özel araçlar, pahalı test ekipmanları) ya da önleyici kontrollerin uygulanmasıyla sağlanabilir. Hata önleme veya hata önleme cihazlarının uygulanması çoğu tespit kontrolünden genellikle daha az maliyetlidir. Ek olarak, hata önleme, daha pahalı işlemlerden önce hataları başlangıç noktasında önleyerek süreçteki riski azaltır veya ortadan kaldırır. Asırlık bir söz olan "Bir ons önleme, bir kilo tedaviye bedeldir" sözü bugün de aynı derecede doğrudur. 1, 10, 100 kuralı, iş bir süreçte ilerledikçe, bir hatayı düzeltme maliyetinin on kat arttığını belirtir. Başka bir deyişle, önleme kontrollerine yatırılan her bir dolar, tespit için harcanan paranın 10 katı, müşterinin hatayı tespit etmesi durumunda ise 100 kat daha fazla maliyete neden olacaktır. Buna ek olarak, Hata Önleme veya Poka-Yoke uygulamasının faydası, maliyeti düşürmenin ötesine geçer. Süreçteki hataların azaltılması veya ortadan kaldırılmasının üretkenlik, ürün kalitesi ve çalışanların morali üzerinde derin bir etkisi olacaktır. Ürün kalitesindeki iyileştirmeler, güçlü marka değerini ve artan müşteri sadakatini teşvik edecek ve bunların hepsinin kârlılık üzerinde olumlu bir etkisi olacaktır.

(545) 319 21 54

Pazartesi-Cumartesi : 9:00 - 18:00

info@datalms.com.tr

7/24 Destek

İstanbul

Sonbahar Sokak. Tellioğlu is hanı.Kat:4 No:1/17 Ataşehir/İSTANBUL